navigatiemenu

BETTE'S BERICHTEN

Bette's berichten

15 maart 2022
seks is niks geksSeks is niks geks (vormgegeven door Steef Liefting) is verkozen tot een van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2021. Het boek zal te zien zijn op de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en wordt opgenomen in de catalogus, die dit jaar wordt ontworpen door ontwerpersduo PutGootink.

Gefeliciteerd, Steef!

18 december 2021
Later als ik groot benGeweldig nieuws: Later als ik groot ben staat op de longlist voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur, een nieuwe Vlaamse prijs die in maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt.
Halverwege januari wordt de shortlist bekend gemaakt, dan dingen nog vijf van de vijftien titels die nu op de longlist staan mee naar de prijs. Meer weten? Kijk op https://www.deboon.be

November 2021
Kinderboekenweek
KINDERBOEKENWEEK!
Dit jaar stond helemaal in het teken van Tiril en de toverdrank, het kinderboekenweekgeschenk van 2021, dat speelt in de Vikingtijd. Het verscheen in een oplage van maar liefst 332.585 exemplaren.

In de Kinderboekenweek bezocht Bette scholen, boekhandels en bibliotheken om over Tiril en de toverdrank te vertellen. Hoe kwam ze op het idee voor het verhaal? Hoelang duurde het om het te schrijven? Komt er nog een nieuw verhaal over Tiril en Thialfi? Natuurlijk las Bette ook stukjes voor.

Bette Westera opening Kinderboekenweek
Bette Westera opening Kinderboekenweek Bij de opening van de Kinderboekenweek op basisschool De Molenwiek in Haarlem.

 Bette Westera's Minkels
Twee Minkels, Fjalar en Galar, die in het verhaal een belangrijke rol spelen, reisden met Bette mee het land door. Hier zitten ze in de bibliotheek van Deventer te wachten tot Bette hen aan de kinderen voorstelt.

Recensenten over Tiril en de toverdrank
‘Aan het hele verhaal kun je proeven dat vertellen Westera op het lijf is geschreven.’
Sanne de Graaf, hebban.nl

‘Hoe mooi is het dat de Noorse mythologie toegankelijk kan worden voor de jeugd.’
Linda Bennetts, hebban.nl

‘Bette Westera schreef met het Kinderboekenweekgeschenk 2021 Tiril en de toverdrank een verhaal waarin de Noorse mythologie een hoofdrol opeist. De goden spreken vooral via verzen. […] Met die soepele rijm, een genre dat meervoudig Gouden Griffel-winnares Westera tot in de finesses beheerst, is dit geschenk deels een ode aan het dichten.’
Jaap Friso, jaapleest.nl

‘Bette Westera geeft het thema van de Kinderboekenweek een eigen draai.’
Pjotr van Lenteren, Volkskrant

‘Illustrator Pyhai zorgt voor sfeervolle zwart-wit-illustraties waarin ze speelt met structuren en refereert aan de Vikingtijd, met bijvoorbeeld runen. Vooral de omkaderde, paginagrote tekeningen bij de gedichten zijn sterk gecomponeerd.’
Bas Maliepaard, Trouw